آرتروسکوپی زانو یکی از شیوه های نوین عمل جراحی است که به وسیله آن، جراح ارتوپد می تواند مشکلات مفصل زانو را ارزیابی و درمان کند. در طول انجام این فرآیند، جراح زانو شکاف کوچکی در محل مفصل زانو ایجاد می کند و دوربین کوچکی موسوم به آرتروسکوپ را وارد می کند. با کمک ارتروسکوپ جراح می تواند داخل زانو را مشاهده کند و با کمک ابزارهای کوچکی مشکلات بافتی مربوط به مفصل را رفع کند.
مزایای عمل آرتروسکوپی زانو
پزشک می تواند از آرتروسکوپی زانو برای تشخیص و درمان چندین مشکل مانند پارگی منیسک، رباط های صلیبی، ضایعات غضروفی استفاده کند. خطرات حین جراحی آرتروسکوپی زانو کم و پیش آگهی اغلب مراجعین خوب است.
برای راه رفتن و انداختن وزن روی زانوی جراحی شده بهتر است از فیزیوتراپ و جراح ارتوپد خود مشورت بگیرید. برخی پزشکان از بیمار می خواهند که بلافاصله بعد از جراحی قدم زدن آهسته را شروع کنند.
مراحل آمادگی برای جراحی آرتروسکوپی زانو
متخصص ارتوپدی به شما موارد خاصی را قبل از انجام جراحی توصیه می کند. راجع به تمام داروهایی که مصرف می کنید از قبل به جراح خود اطلاع دهید زیرا ممکن است نیاز باشد که قبل از انجام جراحی از مصرف آن ها خودداری کنید. داروهایی مثل آسپرین باید از چندین هفته قبل مصرف نشوند. علاوه بر این، از 6 تا 12 ساعت قبل از جراحی از خوردن و آشامیدن خودداری کنید. در موارد خاصی پزشک برای شما مسکن نیز تجویز می کند اما از مصرف خودسرانه مسکن ها بپرهیزید.
مراحل جراحی زانو
پزشک ممکن است به شیوه های مختلفی ناحیه زانو را بیحس کند. این شیوه ها ممکن است شامل بی حسی موضعی زانو باشد و یا از کمر به پایین فرد دچار بی حسی شود. در برخی موارد نیز فرد کاملا بیهوش می شود.
جراح برش کوچکی روی زانو ایجاد می کند و سپس سرم آب نمک یا سالین به داخل زانو تزریق می شود. این کار باعث افزایش حجم زانو می شود در نتیجه جراح به شکل آسانتری می تواند داخل زانو را مشاهده کند. دوربین آرتوسکوپی وارد زانو شده و جراح با دوربین داخل مفصل را به خوبی بررسی می کند. سپس تصاویری که دوربین ثبت کرده بر روی مانیتور نشان داده می شوند.
وقتی که جراح محل مشکل را در زانو شناسایی می کند، ابزارهای کوچکی را وارد زانو می کند تا محل آسیب را درمان کند. بعد از اتمام فرآیند آرتروسکوپی زانو جراح سرم نمک یا سالین را از زانوی فرد خارج می کند و سپس شکاف را بخیه می کند.
علت انجام آرتروسکوپی زانو
جراح ارتوپد ممکن است به علت در زانو از فرد بخواهد که جراحی آرتروسکوپی زانو انجام دهد. در بسیاری از موارد پزشک، علت درد زانو را می داند و آرتروسکوپی زانو برای ترمیم بافت آسیب دیده صورت می گیرد. آرتروسکوپی زانو می تواند در موارد زیر به شما کمک کنند:
- پارگی رباط صلیبی قدامی یا خلفی
- پارگی مینیسک
- قطعاتی از غضروف کنده شده که در مفصل ول شده اند
- حذف کیست یا توده
- شکستگی استخوان زانو
- التهاب سینوویوم مفصل
عوارض عمل آرتروسکوپی زانو
در هر عمل جراحی مسلما خطراتی وجود دارد. برای مثال در تمام جراحیها انتظار خونریزی بیش از حد، عفونت محل جراحی و آلرژی به ماده بیهوشی را ممکن است داشته باشیم برخی دیگر از عوارض نیز شامل موارد زیر می باشند:
- خونریزی داخلی در مفصل زانو
- ایجاد لخته در پا
- عفونت داخل مفصلی
- احساس خشکی و سفتی زانو
- آسیب به زانو و غضروف، رباط، مینیسک و یا اعصاب و عروق خونی زانو
مراقبت های بعد از عمل آرتروسکوپی زانو
- این جراحی به شدت تهاجمی نیست و برای بیشتر افراد با توجه به شدت مشکلات تمام جراحی بیش از یک ساعت به طول نمی انجامد.
- بعد از بازگشت به منزل باید از کیسه آب یخ روی زانو استفاده کنید. سرما باعث کاهش التهاب زانو و درد پس از جراحی آرتروسکوپی زانو خواهد شد.
- بهتر است در منزل فرد دیگری مراقب شما باشد و سعی کنید برای یک تا دو روز پای خود را بالا نگه دارید و کیسه آب یخ روی آن قرار داشته باشد تا درد و التهاب کم شود.
- با توجه به توصیه های جراح زانو خود باید پوشش زانوی خود را از هر چند گاهی تغییر دهید.
- پس از چندین روز باید مجددا به پزشک خود برای جلسات پیگیری درمان مراجعه کنید تا روند بهبودی زانو کامل شود.
- پزشک شما علاوه بر این موارد پس از جراحی آرتروسکوپی زانو به شما ورزش های مخصوصی نیز خواهد داد تا عملکرد زانو به سطح نرمال بازگردد. این تمرینات و ورزش ها برای افزایش قدرت و دامنه حرکتی زانو است.
- در برخی موارد ممکن است نیاز به فیزیوتراپی نیز باشد زیرا فیزیوتراپ می تواند دقیقا روی کاهش درد و افزایش قدرت عضلات کلیدی زانو کمک کند. همچنین فیزیوتراپ می تواند روی انجام حرکات توسط شما نظارت داشته باشد.
متخصصص ارتوپدی-فوق تخصص جراحی زانو و آسیب های ورزشی
فارغ التحصیل رشته پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی ایران
فارغ التحصیل رشته ارتوپدی از دانشگاه علوم پزشکی ایران ، بیمارستان شفا یحیائیان
فوق تخصص جراحی زانو از دانشگاه علوم پزشکی ایران، بیمارستان شفا یحیائیان …
0 دیدگاه