دکتر هومن یحیی زاده » شانه » درمان پارگی لابروم فوقانی شانه (slap)
مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

درمان پارگی لابروم فوقانی شانه (slap)

ضایعات slap

شانه جزء یکی از پیچیده ترین مفاصل بدن می باشد که متشکل از تاندون ها، بافت های نرم و یا لیگامنت ها هستند و کنار یکدیگر نگه داشته شده اند. لابروم یکی از غضروف های موجود در این مجموعه با تامین دامنه حرکتی و پایداری شانه نقش مهمی را ایفا می کند.

یکی از علل درد شانه، آسیب به لابروم می باشد که این عارضه اغلب در ورزشکاران دیده می شود. دردهای مزمنی که در پی این آسیب ایجاد می شود، ناشی از ضایعات اسلپ (SLAP  (Superior Labral tear from Anterior to Posterior یا پارگی لابروم فوقانی می باشد. این ضایعات موجب بروز درد در شانه و به ویژه هنگامی که فرد دست خود را بالا می آورد، می شود اما گاهی اوقات ممکن است این ضایعه در ام آر آی تشخیص داده نشود.

روش های درمانی متعددی برای این عارضه وجود دارد که در ادامه این نوشتار به شرح آن خواهیم پرداخت.

ضایعات اسلپ چیست؟

در اطراف غضروف گلنوئید استخوان اسکاپولا یک بافت فیبرو کارتلیج ضخیمی به نام لابروم وجود دارد. این لابروم چسبندگی بسیار محکمی در اطراف استخوان گلنوئید دارد.

وظیفه اصلی لابروم، افزایش عمق حفره گلنوئید، تسهیل و بهبود حرکت مفصل شانه و جلوگیری از دررفتگی های شانه می باشد. در برخی موارد این لابروم از قسمت قدام و خلف گلنوئید کنده می شود که اصطلاحا به این عارضه ضایعات بنکارت گفته می شود. ضایعات بنکارت موجب در رفتگی های مکرر شانه می شود. در برخی از افراد به ویژه در افراد ورزشکاری که ورزش هایی از قبیل والیبال و یا بسکتبال بازی می کنند و دست های خود را به طور مرتب بالای سر می برند و با ضربه فرود می آورند ممکن است که این لابروم از قسمت فوقانی گلنوئید، همراه با اتصالات تاندون عضلهbiceps  و یا بدون آن، کنده شود و این کندگی های لابروم از قسمت بالای استخوان گلنوئید که ممکن است در قسمت قدام و خلف هم کمی گسترش پیدا کند اصطلاحاً ضایعات اسلپ گفته می شود.

 

علائم پارگی SLAP شانه

  • احساس گرفتکی یا ساییدگی شانه
  • کاهش دامنه حرکتی شانه
  • احساس درد در ناحیه شانه هنگام بلند کردن شی به بالای سر
  • احساس خواب رفتگی دست هنگام پرتاپ
  • کاهش قدرت و توانمندی شانه

تشخیص آسیب های اسلپ

به منظور ارزیابی پارگی SLAP ، متخصص ارتوپدی، پس از دریافت تاریخچه بیماری فرد، معاینات لازم را انجام می دهد.. معمولا برای ارزیابی بیشتر و دقیق تر شانه، ممکن است از فرد بخوهد تا MRI انجام دهد. جراح ارتوپدی با انجامMRI  ماهیچه ها، تاندون ها و رباط های اطراف شانه را مورد بررسی قرار می دهد و تا حدودی می تواند به وجود عارضه پی ببرد اما گاهی ممکن است ضایعات اسلپ در ام آر آی تشخیص داده نشوند و فقط با آرتروسکوپی شانه می توان این ضایعه را تشخیص داد. در این شرایط متخصص ارتوپد برای تشخیص این ضایعات مجبور به انجام آرتروسکوپی تشخیصی شانه می شود و این ضایعات را می تواند فقط در آرتروسکوپی شانه ببیند و برای درمان آنها اقدام کند.

 


بیشتر بخوانید: درمان در رفتگی مکرر مفصل شانه


 

درمان های پارگی اسلپ شانه

درمان پارگی اسپل شانه بسته به نوع پارگی می تواند متفاوت باشد:

فیزیوتراپی

در صورتی که پارگی اسلپ شانه علائمی بدون تاثیر بر ثبات شانه ایجاد کرده باشد، فیزیوتراپی در بازگردانی عملکرد قبلی شانه مفید می باشد. افرادی که دچار پارگی SLAP شده اند باید از فشار بیش از حد بر شانه خود خودداری کنند و در صورت عدم استراحت آسیب بیشتری به ناحیه وارد خواهد شد. با تمرینات خاص تقویت شانه به مدت 3 تا 6 ماه می توان درد شانه را کمتر و عضلات شانه را تقویت کرد.

جراحي ترميم آرتروسكوپيك ناپایداری قدامی شانه با آنکور سوچور

برای درمان این ضایعات با آرتروسکوپ از نخ های خاصی که به آنها آنکور سوچور گفته می شود داخل استخوان گذاشته می شود و این ضایعات در محل خود ترمیم می شوند و باعث بهبود درد و کاهش درد شانه می شوند.

عمل جراحی آرتروسکوپی شانه

گاهی اوقات متخصص ارتوپدی پس از تشخیص آسیب های اسلپ شانه، روش جراحی را توصیه می کند، این جراحی از طریق جراحی آرتروسکوپی انجام می شود. در طی جراحی آرتروسکوپی شانه، به منظور مشاهده دقیق تر تمام مناطق مفصل، مایعی به داخل شانه تزریق می شود. پس از آن برش های کوچکی در مفصل شانه ایجاد می شود. سپس یک دوربین کوچک به نام آرتروسکوپ درون مفصل شانه وارد می شود. تصاویر بدست آمده از این دوربین بر روی یک صفحه نمایش نشان داده می شود و جراح از این طریق داخل مفصل شانه را مشاهده کرده و بافت تضعیف شده یا پاره شده را تشخیص می دهد. همچنین جراح می تواند بافت پاره شده را مجددا به استخوان متصل کند. با اینکار SLAP  می تواند در محل مناسب خود بهبود یابد.

 

 

آنچه می توان بعد از جراحی ترمیم اسلپ انتظار داشت؟

بهبودی پس از جراحی ترمیم SLAP به تدریج انجام می شود. معمولاً بیماران باید یک یا دو هفته بعد از جراحی به استراحت بپردازند. به منظور بهبودی بیشتر تا چندین ماه انجام فیزیوتراپی لازم می باشد. محدودیت های فعالیت پس از عمل تا زمان بهبودی کامل، باید اعمال شود.

کلام آخر

بسیاری از افراد در طول زندگی خود ممکن است به دردهای مزمن شانه دچار شوند. پارگی اسلپ شانه یکی از علل شایع درد شانه می باشد و افراد تا زمانی که متخصص ارتوپد مراجعه نکنند متوجه این مشکل نمی شوند. در صورتی که اسلپ شانه زود تشخیص داده شود درمان بسیار سریع تر و راحت تر انجام می شود و دوره بهبودی نیز قطعا کوتاه تر خواهد بود.

 

 

 

راه های ارتباطی با دکتر هومن یحیی زاده متخصص ارتوپدی در تهران:

  • آدرس مطب: تهران، خیابان شریعتی، بالاتر از پل رومی، ابتدای بلوار صبا، روبروی مترو قیطریه، کوچه خلیلی، پلاک 195 ط 3
  • شماره تلفن جهت مشاوره : 09129210221
  • شماره های تماس با مطب: 02122213181 و 02122201053
  • آدرس اینستاگرام: drhoomanyahyazadeh
  • ایمیل: info@dryahyazadeh.com
برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

شش − پنج =

تماس با دکتر یحیی زاده