انحراف زانو امری شایع در بسیاری از افراد می باشد. در اکثر موارد این انحرافات بصورت پای پرانتزی و یا پای ضربدری مشاهده می شود. همچنین زانویی که در حالت خمیده باقی مانده است یا بیش از حد باز می شود نیز جزء انحرافات زانو محسوب می شود. امروز پزشکان برای درمان انحرافات زانو از روشی به نام استئوتومی زانو استفاده می کنند.
جراحی استئوتومی چیست؟
استئوتومی یک روش جراحی می باشد که برای درمان مشکلات زانویی نظیر دفرمیته بودن زانو ناشی از مشکلات استخوانی بکار برده می شود. از این روش برای درمان آسیب های بافت نرم و شلی بافت نرم زانو نیز استفاده می شود. در بسیاری از موارد علت ایجاد انحرافات زانو به دلیل مشکلات و دفرمیتی در انتهای استخوان ران و یا اطراف استخوان ساق می باشد.
جراحی استئوتومی چگونه انجام می شود؟
انجام عمل استئوتومی عمل بسیار دقیق و ظریفی است که قبل از انجام جراحی حتما باید ارزیابی کامل و دقیقی از بیمار توسط جراح انجام شود. برای اینکه تشخیص دهیم بیمار در کدام یک از قسمت ها دچار انحراف استخوان شده است بایستی عکسبرداری انجام گرفته شود که به آن آزمایش راستایی اندام می گویند. دقت داشته باشید که اندازه گیری دقیق کامپیوتری و دستی حتما بایستی توسط خود جراح انجام گیرد تا بطور دقیق مشخص شود که محل آسیب دیدگی بیمار در کدام قسمت قرار دارد. زیرا خیلی مهم است که استئوتومی در همان قسمت آسیب دیده انجام شود.
به طور کلی انجام جراحی استئوتومی به این صورت است که برش های کوچکی بر روی استخوان در محل مناسب ایجاد می شود. سپس بدون شکسته شدن، دیواره های استخوان به حالت نرمال و صاف در می آید. همچنین برای اینکه بتواند به این حالت باقی بماند توسط وسایل خاصی مثل پیچ ها و پلاک های خاص ثابت شده و فیکس می شوند. بعد از حدود 2 الی 2 و نیم ماه استخوان های آن منطقه جوش می خورند و استخوان به شکل صاف باقی می ماند.
درصورتیکه این بررسی ها بطور دقیق انجام نشود باعث می شود که متاسفانه استئوتومی در محل نامناسبی انجام شود. این امر نتایج بسیار ناگواری را در پی دارد. لذا توصیه می شود قبل از انجام عمل استئوتومی بررسی های بسیار دقیق و کاملی و حتی در برخی موارد انجام سی تی اسکن، ام آر آی و یا آرتروسکوپی نیز برای تشخیص دقیق بیمار انجام شود. در صورتیکه بیمار معیارهای لازم را برای جراحی داشته باشد حتما باید تحت انجام جراحی استئوتومی زانو قرار بگیرد.
نتیجه گیری
نکته بسیار مهم این است که در تمام بیمارانی که دچار دفرمیتی و انحراف در زانو هستند انجام استئوتومی لازم نیست. به عنوان مثال هیچگاه این جراحی ها به خاطر زیبایی انجام نمی شود و اگر موارد اندیکاسیون لازم برای عمل را داشته باشند بایستی بیمار تحت استئوتومی قرار بگیرد. همچنین باید محل دقیق دفرمیتی مشخص شود تا استئوتومی در محل صحیح انجام شود تا از وارد شدن آسیب به زانو جلوگیری شود. شما می توانید برای انواع بیماری های ارتوپدی به دکتر هومن یحیی زاده مراجعه کنید.
متخصصص ارتوپدی-فوق تخصص جراحی زانو و آسیب های ورزشی
فارغ التحصیل رشته پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی ایران
فارغ التحصیل رشته ارتوپدی از دانشگاه علوم پزشکی ایران ، بیمارستان شفا یحیائیان
فوق تخصص جراحی زانو از دانشگاه علوم پزشکی ایران، بیمارستان شفا یحیائیان …
0 دیدگاه